Ons Belgisch bier wordt nog te stiefmoederlijk behandeld
Wie in de keuken enkel aan bier denkt bij het klaarmaken van stoverij, heeft duidelijk nog niet met Veerle Verschelden gesproken.
De gepassioneerde biersommelier organiseert in haar gezellige, volledig gerenoveerde schuur workshops rond bier en foodpairing. Haar missie: mensen kennis laten maken met de rijke wereld van bier.
“Ik wil het idee eruit krijgen dat je bij bier enkel wat borrelnootjes kan eten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik probeer tijdens een proeverij altijd voor een verrassingseffect te zorgen: een unieke combinatie die voor een smaakexplosie zorgt. Let op, het is niet zo dat ik de mensen wil overladen met complexe dingen tijdens de degustaties. Ik wil het laagdrempelig houden en vooral inspireren.”
Waar haal jij zelf je inspiratie?
“Door zelf veel uit te proberen en te proeven. Als ik een boterham met speculaaspasta eet bij mijn koffie, inspireert mij dat om een gelijkaardige combinatie met bier te bedenken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een stout met een koffie-achtige smaak, geserveerd in een klein dessertglaasje met daarbij een stukje foie gras.”
Je bent je bierproeverij ‘Komen en Graan’ opgestart na een opleiding zytholoog. Hoe blik je terug op de opleiding?
“Positief. Het is een mooie opleiding waar je ook veel leert uit het professionele wereldje. De opleiding zou ik aanraden voor iedereen die net als ik gepassioneerd is door bier. Als je de intentie hebt om te komen pintelieren, zit je daar niet op je plaats. Je moet zin hebben om bier te analyseren en je kennis over bier en brouwerijen uit te breiden. Het eerste jaar van de opleiding focust zich vooral op de theorie, het tweede jaar ontdek je meer over de culinaire mogelijkheden van bier.”
De culinaire inzetbaarheid van bier is iets wat jou enorm boeit. Kwam die fascinatie voor bier en gastronomie ook terug in je eindwerk?
“Ja, voor mijn eindproef heb ik onderzocht welke bieren er samengaan met sushi. Niet evident maar bijzonder boeiend. Na de opleiding heb ik samengezeten met de chef van het gastronomische restaurant ‘De Kromme Watergang’ om te zien welke bieren er passen bij zijn gerechten die vooral op zilte en aardse smaken gebaseerd zijn. Bij scheermesjes en oesters grijpen de meesten meteen terug naar witte wijn terwijl er heel mooie combinaties met bier bestaan.”
De bierwereld is overwegend een mannelijke wereld. Hoe ervaar je dat?
“Ik sta graag mijn mannetje in een mannenwereld. De opschepperige sfeer die soms heerst rond bier stoort me. Denk maar aan de types die uitpakken over de 6 Orvals die ze op één avond gedronken hebben. Als biersommelier krijg ik ook vaak de opmerking ‘Amai, dan kan je vast nogal wat verzetten’. Maar daar heeft mijn job niets mee te maken. Bier is een verfijnd product dat gedegusteerd moet worden. Als ik op café ga, durf ik gerust een flesje van 33cl delen met drie vriendinnen zodat we meerdere bieren kunnen proeven. Dat hele proevertjesidee vind ik de max.”
Vind je dat ons Belgisch bier stiefmoederlijk behandeld wordt?
“Absoluut. Als je in de Colruyt gaat winkelen, kom je eerst de wijnrayon tegen. Alle wijnen worden er netjes gepresenteerd en op het etiket kan je lezen bij welke gerechten de wijn precies samengaat. Pas enkele gangen later kom je aan het bier waarbij de bakken bruutweg op elkaar gestapeld staan. Dat nodigt niet uit om biertjes uit te proberen. Ik merk wel dat gespecialiseerde bierhandelaars inspanningen leveren om hun bieren mooi per soort en per merk te presenteren. Helaas is de weg naar zo’n bierhandel voor veel mensen nog een stap te ver. Velen hebben de neiging om meteen naar een fles cava te grijpen als aperitief. Terwijl er zoveel lekkere frisse biertjes bestaan die een perfect alternatief kunnen zijn. Bovendien is bier een gevarieerder product dan wijn. Denk maar aan de kleur van bier en de uiteenlopende alcoholpercentages.”
Je passie voor bier werkt enorm aanstekelijk. Ik kan me voorstellen dat het voor jou geen 9-to-5 job is?
“Ik vind het enorm belangrijk om up-to-date te blijven met alles wat leeft in de biersector want het is een wereld die niet stilstaat. Zo schrijf ik een column over bier voor Bierista.nl en volg ik een cursus in Brouwerij Alvinne om zelf mijn eigen bier te leren brouwen. Dat experimentele is enorm mijn dada. Ook het artisanale aspect spreekt me enorm aan. Voor mij gaat het brouwproces niet puur over het toevoegen van enzymen, siroop en suikers. Ik hou van het laten rijpen van bier in houten vaten. Dat wilde spreekt mij aan, de invloed van de omgeving op bier, het authentieke… Dat fascineert mij mateloos.”